Lidt om noget så usexet som OPRYDNING.

 

Oprydning. Tydying up. KonMari.

Kært barn har mange navne. Og selvom jeg ikke synes, det er det fedeste i verden at rydde op, så synes jeg ordet KonMari (som naturligvis har at gøre med den helt store oprydningsguru lige nu, Marie Kondo. Jeps hende fra Netflix) gør det bare en anelse mere attraktivt, at tage sig sammen og kaste sig over den store mængde af dårlig samvittighed, der hober sig op i mine skabe, skuffer, hylder, kælderrum mm. Og jeg kan love jer for, at her er brug for det!

Det er det samme hver januar….

Ja, jeg har det faktisk altid sådan på denne her tid af året, at jeg får lyst til at rydde ud og rydde op, indrette påny, smide papirer ud, sætte min børn til at ordne rodeskuffen i køkkenet, købe  nye håndklæder, stryge alt mit tøj, skabe orden og ro. Og gøre klar til forårets komme. Som jeg ALTID craver efter i Januar måned.

Måske handler det også om, at min revisor hvert år på det her tidspunkt står på nakken af mig, for at få udleveret alle de bilag og fakturaer hun skal bruge for at kunne færdiggøre  det regnskab, som jeg selvfølgelig ikke har fået ordnet endnu. Min store udfordring er, at jeg er konstant uorganiseret, så derfor skal jeg altid starte med at vende bunden i vejret på minimum 10 tasker og muleposer, for at finde blot en lille del af mine kvitteringer.

Uhhhh tænk jeg siger det her højt. Det er altid forbundet med en lille smule skam fra min side af, at sige højt hvor utjekket jeg er.

Nå, men min kærlighed til Netflix, kombineret med min januar-stemning, kommer mig nu til gode. For jeg er ligesom en masse andre mennesker rundt i verden blevet opslugt af Marie Kondo og hendes serie “Tydying up – with Marie Kondo” https://youtu.be/WvyeapVBLWY, hvor hun hjælper en masse helt almindelige mennesker med at rydde op, skabe overblik, ro og (siger sexologen her) højest sansynligt også hjælper parrene med at finde tid til det der er vigtigst, nemlig hinanden.

Du kan også købe hendes bog, som er smækfyldt med masser af gode råd til oprydningen.

Helt på plads….. med Kalle.

Hvis du ligesom jeg er parat til at rydde ud i gemmerne, så er der en masse inspiration at hente, fra andre medier der mener noget om det, bloggere der har kastet sig over deres egne KonMari-projekter og faktisk også i det tv-program på DR, som Kalle var medvært på for et par år siden. Det bliver lige nu vist igen (for 5 gang). Enten er det en del af deres sparerunde at genudsende igen og igen, eller også er de bare vilde med Kalle som jeg er. Jeg vælger at tro det sidste 🙂

“Helt på plads” hedder programmet som Kalle var en del af. Og da det handlede om down-sizing og om at finde ekstra plads på de samme antal kvadratmeter, så var det at rydde op og smide ud, også en naturlig del af programmet. Faktisk startede hvert program med, at alt det der var i det rum der skulle arbejdes med, blev smidt i en stor bunke på gulvet. Herefter lavede familien sammen en grøn, gul og rød bunke. En grøn med det der skulle beholdes, en gul “Måske-bunke” og så en rød med alt det der helt sikkert skulle ud.

Marie Kondos metode er måske anelse mere sofistikeret og gennemtænkt, men ikke desto mindre, så sætter denne “rød, gul, grøn-øvelse” gang i en oprydningsproces, samtidig med at man bliver bevidst om hvor meget man nu engang har fået samlet sammen.

HVis du skulle være nysgerrig på programmet, på det at bo småt og måske også nysgerrig på hvordan du skaber mere plads, så ligger programmerne der nu igen på DR https://www.dr.dk/tv/se/helt-pa-plads/helt-pa-plads-2/helt-pa-plads-vangede-1-5#!/01:25

Masser af anden inspiration

Hvis du vil læse mere om denne her oprydningstrend er der masser af inspiration at hente rundt omkring på det store net.

Du kunne jo bl.a. hoppe over hos Plummum aka Signe http://plummum.dk/2019/01/21/da-marie-kondo-overtog-mit-hjem-og-resten-af-verden/, som jeg elsker at følge. Hun har en blog med fokus på kreativitet, familieliv og strik. Og så har hun begået et blogindlæg om bl.a. Frk. Kondo, og om hvordan hun selv er blevet inspireret til at rydde op, som du kan se på de næste par billeder.

 

Du kan også smutte over hos Femina på https://www.femina.dk/q/mode/guide-saadan-rydder-du-op-i-dit-klaedeskab, og blive inspireret til at give dit klædeskab den helt store tur.

Der er altså masser af muligheder for at blive hjulpet på vej. Måske du er blevet inspireret?

Jeg prøver ihvertfald endnu engang at gøre januar til måneden, hvor jeg får lidt mere styr på mine ting.

X
×
Skriv til os
Shop
Find vej